Utställningar

Olika äldre föremål i glasmonter.

Basutställningar

Museet har basutställningar, en i Stallet om Mariestads historia och en i Bodlängan om stadens industriella utveckling.

I Stallet visas en utställning som med hjälp av historiska föremål visar vi Mariestads framväxt från förhistorisk tid fram till 1900-talets början, bygdens utveckling, formandet av administrationsstaden och residensstaden.
I Stallet hittar du även museibutiken, våra tillfälliga utställningar och du kan här sitta ner och bläddra i lokalhistorisk litteratur, som även finns till försäljning.

I Bodlängan presenteras stadens industriella utveckling. En betoning görs på Unicaboxen som är en av stadens, genom tiderna, mest kända industriprodukt. I Bodlängan visas också Katrinefors bruks äldsta pappersmaskin från 1872 och andra lokala företag så som Mariestads bryggeri, Nike, Klings Glass, Electrolux och Klippås Frisersalong.

Externa museibyggnader

Vadsbo museum ansvarar även över Leksbergs skolmuseum som är inrymt i den gamla klockarebostaden från år 1816 vid Leksbergs backe, nedanför Leksbergs kyrka, cirka 3 kilometer söder om Mariestad. Byggnaden iordningsställdes 1992 och visar hur en skolsal, lärarbostad och sockenstuga såg ut omkring år 1900.

Även husen i Alhagen ingår i museets samling. Det finns två hus det ena är "Böckersbodastugan", ursprungligen från 1700-talet, som flyttades till Alhagen från Böckersboda 1940 och "Kajsas stuga", en mindre stuga med torvtak, som flyttades hit från Björsäter i början av seklet.

Bokning för att se någon av dessa byggnader sker genom vår museipedagog, Jakob Öster.

Tillfälliga utställningar


Melodifestivalen genom tiderna

Pågår till 26 augusti 2021

Melodifestivalaffischer från olika år, samt en löpsedel från Aftonbladet med rubriken, ni var bäst Friends!

Enligt Nordiska Museet är Melodifestivalen en av vår tids moderna högtider.
Varumärket Melodifestivalen är idag större än innehållet i tv-programmet som rankas som en av Sveriges största underhållningsprogram som ska utse Sveriges representant till ESC.

Melodifestivalen engagerar Sverige under sex veckor. Publiken köper biljetter till evenemanget innan de vet vilka programledarna är, artisterna är och hur musiken låter. Det finns med andra ord en stor tilltro till just varumärket Melodifestivalen.

Ett av få varumärken som samlar alla. Folkligt men också lyxigt och glammigt. Proffsigt och underhållning man tycker mycket om, både publik och media.

I utställningen Melodifestivalen genom tiderna kan du se och lyssna på bidrag ända från starten 1958. Utställningen som producerats i samarbete mellan Vänermuseet, Bert Karlsson, Thomas G:son, SVT och Skaraborgs kommunalförbund innehåller en blandning av guldskivor, Eurovisionpokal, sångfågelpokaler, affischer, artister och musik.

Min plats i biosfären

Pågår 1 juli till 30 juli 21

Närbild på träd där solens sista strålar silar mellan bladverket.

På Marieholm i Mariestad står utomhusutställningen Min plats i Biosfären från 1 juli till 30 juli. Utställningen lyfter forskning om vilka favoritplatser människan har i Mariestad, Götene och Lidköpings kommun och vad de platserna betyder för människan.

Utställningen startar i Mariestad för att sedan vandra till Götene i augusti och Lidköping i september. Innehållet baseras på forskningsprojektet Kulturmiljö och kulturarv som en del av hållbar landskapsförvaltning utfört av forskare vid Göteborgs universitet och Högskolan i Gävle.
Forskningen har finansierats av Riksantikvarieämbetet och spridningen av forskningsresultaten finansieras av Formas.

En tillhörande digital tipspromenad med möjlighet till fint pris kan genomföras under utställningen.

Kommande

Mer info kommer...

Mobila utställningar

Vi erbjuder möjligheten att på extern plats visa upp museiföremål i enskilda montrar i olika varierande teman framtagna av museet. Är ni intresserade av att låna våra mobila utställningar i er verksamhet, exempelvis på en skola eller äldreboende, finns möjligheten att boka detta. Glasmontrarna är cirka 120*70 cm och 100 cm höga.
Museet ansvarar för utkörning och hämtning. Vi kommer gärna ut till er verksamhet och berätta om utställningen.

Sidan senast uppdaterad:

Relaterad information

Kontakt

Vadsbo museum
Telefon: 0501-75 58 30
E-post: Museets infobrevlåda

Adress

Marieholmsbron 3
542 37 Mariestad

För mer information eller bokning:
Telefon: 0501-75 58 3s
E-post: Jakob Öster

Ansvarig nämnd

Kommunstyrelsen