Välkommen till Mariestads nya webbplats

Mariestads kommuns webbplats ska underlätta för dig som invånare eller besökare när du behöver ta del av information och tjänster. Vi är därför stolta och glada över att äntligen lansera vår nya webbplats den 10 april!

Utöver att lansera en helt ny design har vi även strukturerat om informationen så att det ska bli lättare för dig att hitta det du söker, oavsett om du besöker vår webbplats från en mobil, dator eller surfplatta.

Servicewebbmodell

Vår nya webbplats är byggd enligt servicemodell. Det innebär att vi har fokuserat extra mycket på att bygga webbplatsen utifrån dina behov och möjlighet att kunna lösa dina specifika ärenden. Ett exempel på hur vi arbetat är att lyfta e-tjänster extra tydligt för att du enklare ska kunna utföra exempelvis ansökningar och liknande.

Ett exempel på hur vi utvecklat innehållet enligt servicewebbmodell är informationen om bygglov. Där har vi nu tagit fram unika bygglovsguider med specifik information om vad som gäller för just ditt ärende. Allt för att underlätta för dig som är osäker på vad som gäller om du vill bygga en altan, installera en eldstad eller göra en fasadändring.

Tillgänglighet

En stor del av arbetet har handlat om att skapa en tillgänglig webbplats. Med tillgänglig menar vi möjligheten för alla besökare att på lika villkor ta del av tjänster och information på vår webbplats.

Vår nya webb följer DOS-lagen, Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Tillgänglighet går som en röd tråd genom hela webben. Det handlar bland annat om hur vi har utformat rubriker, hur vi skriver våra länkar, hur vi navigerar och att säkerställa att färgkontrasterna är tillräckliga. Du kan läsa mer om tillgängligheten i vår tillgänglighetsredogörelse.

Nyheter på mariestad.se

Med en ny webbplats kommer nya tekniska möjligheter. Vi har utvecklat några nya funktioner för att förenkla användandet för dig som besökare. Här hittar du några av de nyheter som ingår i den nya webbplatsen.

Mariestad växer

Mariestad växer är en ny plats på vår webbplats, en delwebb, där vi paketerar allt innehåll kopplat till den tillväxtresa Mariestad som kommun står inför. Här samlas information som rör stadsutvecklingen och vår spännande resa mot 40 000 invånare. Nyfiken? Besök gärna Mariestad växer!

Filtreringsfunktion

På vissa sidor finns nu möjligheten att filtrera bland olika undersidor. Filtreringen kan gälla allt från geografisk plats till årskurser inom grundskolan eller faciliteter på badplatser. Du hittar några exempel på filtreringsfunktion på följande sidor.

Driftmeddelanden

För att uppmärksamma dig på aktuella störningar i Mariestads kommun har vi skapat en speciell yta på startsidan som heter driftmeddelanden. Här publicerar vi aktuella driftstörningar så som vägarbeten, vattenläckor och så vidare.

Förbättrad sökfunktion

Vi har en helt ny sökmotor på webbplatsen som hjälper dig att hitta rätt. När du börjar skriva i sökfältet får du tips om relevanta sökträffar. Du hittar sökfunktionen på startsidan och längst upp på varje enskild sida.

Fortsatt utveckling

En webbplats blir aldrig helt klar och vi arbetar fortlöpande med att förbättra och utveckla både innehåll och funktioner. Att ta fram en ny webbplats är ett omfattande arbete och vi hoppas att du har överseende med att mindre fel kan ha smugit sig in och att enstaka tekniska fel kan inträffa.

Vi vill gärna att du som besöker vår webbplats berättar för oss om det är något speciellt du tycker är bra eller dåligt. Hittar du allt du söker? Eller är det något som inte fungerar? Du är välkommen att höra av dig med dina frågor och synpunkter på e-postadressen webb@mariestad.se

Du kan också fylla i formuläret under rubriken Har du hittat rätt? Du hittar formuläret i sidfoten, längst ner på alla sidor på webbplatsen.

Vi hoppas att du tycker om vår nya webb!

Publicerad: 09 april 2024 Uppdaterad: 16 april 2024

Kontakt

Kommunikationsenhetenkommunikation@mariestad.se