Det är mycket att tänka på innan du eldar. Det är alltid du som tänder elden som är ansvarig för att den inte orsakar skada. Att elda trädgårdsavfall är förknippat med restriktioner. Ta reda på vad som gäller för din fastighet innan du börjar elda.

Trädgårds- och parkavfall

Regeringen har beslutat om nya bestämmelser om hur trädgårds- och parkavfall ska hanteras. Bestämmelserna gäller från och med den 18 februari 2025 och finns i 3 kap. avfallsförordningen (2020:614).

Här är de tre viktigaste ändringarna:

En definition av trädgårds- och parkavfall har införts

Med trädgårds- och parkavfall avses i avfallsförordningen sådant avfall från skötsel av trädgårdar eller parker som är biologiskt nedbrytbart och består av gräsklipp, löv, grenar och andra växtdelar.

Naturvårdsverket har tolkat:

  • Andra växtdelar såsom fallfrukt, stubbar och annat vedartat avfall från trädgårdsskötsel.
  • Park avser alla typer av grönområden som kräver skötsel och som helt eller delvis är anlagda som t.ex. anlagda parker bland bebyggelse eller delvis anlagda grönområden inom ett bostadsområde.
  • Trädgårds- och parkavfall omfattar inte avfall från jord- eller skogsbruk.

Hantering och eldning av trädgårds- och parkavfall

Trädgårds- och parkavfall som är kommunalt avfall från hushåll och verksamheter ska antingen komposteras där det uppstår, eller tas om hand av kommunen. Du som fastighetsinnehavare får i stället på din fastighet elda avfallet, om:
1. Avfallet har producerats på fastigheten eller på närliggande fastigheter.
2. Eldning är en lämplig hantering.
3. Eldningen sker i mindre omfattning och på ett sätt som medför endast ringa eller helt tillfälliga störningar i närområdet.
4. Eldningen inte strider mot kommunala föreskrifter.

Majbrasor och andra offentliga tillställningar

Trädgårds- och parkavfall får eldas i samband med en allmän sammankomst eller offentlig tillställning. Det krävs inte längre någon dispens från kommunen.

Mer information hittar du via Naturvårdsverkets webbplats, se länk nedan.

När får jag elda och grilla ute i skog och mark?

Kontrollera alltid aktuell brandriskprognos och förvissa dig om att eldningsförbud inte råder när du ska elda. Se länk till Brandriskprognos under Relaterad information här på sidan. Var noga med att inte elda då det blåser kraftigt.

Om du vill veta hur stor brandrisken är där du befinner dig, eller om det råder eldningsförbud, kan du ladda ner appen ”Brandrisk Ute” eller läsa mer på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps, MSB, webbplats.

Säkerhetsavstånd

Minsta säkerhetsavstånd till byggnader, med vinden från bebyggelsen, bör vara:

  • Gräseldning: 25 meter.
  • Eldning i mindre omfattning, cirka 1 kvadratmeter: 15 meter.
  • Eldning i större omfattning: 50 meter.
  • Påsk- och valborgsmässoeldar: 50 meter.

Det är viktig att du tänker på din omgivning och dina grannar så att du inte stör dem när du eldar. Om du som granne störs av eldning bör du i första hand ta kontakt med berörd granne och informera om problemet. Elda aldrig på torv eller mossa och var förberedd med släckredskap.

Om problemet pågår en tid efter att du tagit kontakt med den som eldar, så kan du vända dig till oss via vår e-tjänst Klagomål inom miljö och hälsoskydd, anmälan.

Om störningen har varit konstant pågående från vedeldningen och röken kommer in i din bostad, kan du anmäla detta till oss.

Elda inte avfall

Det är förbjudet att elda avfall! Du får inte elda avfall i tunna, inte i kamin och inte heller i en hög på marken. Du får överhuvudtaget inte elda till exempel hushållsavfall, plast, målat eller impregnerat virke, spånskivor, träpallar, gummidäck, möbler eller träspån.

Den låga förbränningstemperaturen och bristen på rening av rökgaserna gör att det bildas stora mängder farliga ämnen. Förutom sot och rök, som syns, bildas hundratals ämnen som inte syns.

Det kan exempelvis bildas dioxiner, som är extremt giftiga och skapar miljöproblem redan vid mycket små mängder. Det finns risk att även kolväten, exempelvis PAH:er, som är cancerframkallande och tungmetaller, som kan ge njurskador, benskörhet och fosterskador bildas när man eldar avfall.

Publicerad: 23 november 2023 Uppdaterad: 18 mars 2025

Kontakt

Expeditionen miljö och bygg0501-75 60 05mbn@mariestad.se