Uppmaning om att spara vatten i Lugnås och Björsäter har upphört

Uppmaningen gällde dig med kommunalt vatten i Lugnås och Björsäter.

Uppdatering 19 maj klockan 10:45

  • Efter genomgång av driftdata nu på morgonen, kan det konstateras att den åtgärden som gjordes igår på ledningsnätet gav bra resultat. Det betyder att vi nu tar bort uppmaningen om att vara återhållsamma med dricksvattnet, men vi rekommenderar att man ska vara sparsam med den fina råvaran som dricksvatten faktiskt är. Vi är tacksamma för er förståelse och de tips vi fått från boende i Lugnås under helgen.

Uppdatering 18 maj klockan 19:10

  • Vattenläckan som man hittade under lördag är nu åtgärdad och vattenleveransen är åter till de 8 fastigheter som har haft leveransavbrott. Arbetet fortsätter imorgon för att kontrollera nattens driftdata. Vi uppmanar fortfarande till sparsamhet av vattenanvändningen. Mer information kommer under morgondagen.

Uppdatering 18 maj klockan 15:00

  • VA-avdelningen har idag hittat en vattenläcka i norra delen av Kyrkbyn på det kommunala dricksvattennätet. Läcklagning påbörjas snarast. 8 fastigheter blir berörda av vattenavstängning under arbetet och kontaktas särskilt.
    Vi uppmanar till fortsatt sparsamhet i vattenanvändningen. Mer information kommer.

Uppdatering 17 maj klockan 21:00

  • Efter läcksökning har man kunnat lokalisera en servisläcka. Imorgon upptas arbetet med att kontrollera driftdata. Den berörda abonnenten har blivit informerad. Vi uppmanar fortfarande att man ska spara på vattnet. Mer information kommer under morgondagen.

Uppdatering 17 maj klockan 15:10

  • VA-avdelningen har lokaliserat att det är hög förbrukning i Björsäter kyrkby, fortsatt utredning pågår.

Vad är det som händer?

Just nu är vattenförbrukningen ovanligt hög i Lugnås och Björsäter. Vatten- och avloppsavdelningen uppmanar därför till att spara vatten för att minska vattenanvändningen. Uppmaningen gäller tills vidare för alla som är anslutna till det kommunala vattnet i Lugnås och Björsäter. Om vi inte får ned förbrukningen kommer vi att behöva införa bevattningsförbud där vatten endast får användas till mat, dryck och hygien.

VA-avdelningen håller på att se över orsaken till den höga förbrukningen. Det kan bero på läckor i ledningssystemet och/eller att det sker ovanligt mycket bevattning eller fyllnad av pooler i området.

Åtgärder och påverkan på ditt vatten

VA-avdelningen kommer att sektionera vattenledningsnätet för att kunna lokalisera vart en eventuell läcka finns. Detta sker områdesvis och innebär korta avbrott i dricksvattenförsörjningen nu under dagtid. Hittas inte läckan då, planeras en större sektioneringsinsats med start klockan 22.00 fredag den 17 maj. Dessa avstängningar kan ta lite längre tid. Information uppdateras löpande på den här sidan.

Bakgrund

Mariestads kommun har ett tillstånd för att ta ut vatten som förser Lugnås och Björsäter med vatten. Tillståndet medger en viss mängd grundvatten som vi får ta ut från marken. Om denna mängd överskrids riskerar vattnet att långsiktigt ta slut och vi kan inte garantera en vattenförbrukning som är hållbar för flera generationer. Normalt sett har vi en vattenförbrukning i Lugnås som inte ger några problem med kapaciteten. Just nu ser vi dock en onormal ökning av vattenförbrukningen.

Att tänka på under sommaren

Vid uppmanar till att spara vatten och här kommer några tips på hur du kan göra det:

  • Vattna inte gräsmattan. Den klarar långvarig torka och kommer igen när det blir regn.
  • När det väl regnar – samla regnvatten att vattna med.
  • Vänta med att så gräs och plantera träd och buskar till hösten. Nyplanterade växter kräver mycket vatten.
  • Undvik att fylla pooler eller byta ut vatten i pooler och spabad.
  • Undvik att högtryckstvätta exempelvis fasader och fordon.
  • Samla upp vatten i köket och vattna med ute sen. Det blir mycket näst intill rent vatten vid till exempel skölj av grönsaker, frukt eller liknande.

Mer information

Vid frågor eller funderingar kan du kontakta Medborgarkontoret.

Tack för din hjälp!

Publicerad: 17 maj 2024 Uppdaterad: 19 maj 2024

Kontakt