Klimatspelet Mariestad bidrar till den gröna omställningen

Kan du göra Mariestad klimatneutralt? Det kan du få svar på när du spelar det nya strategiska brädspelet Klimatspelet Mariestad, som handlar om att skapa en hållbar stad. Det är utvecklat av forskare och studenter vid Högskolan i Skövde inom satsningen Klimatneutrala Mariestad 2030.

Alla aktörer som deltagit i arbetet med brädspelet Klimatneutrala Mariestad.

Alla aktörer som deltagit i arbetet med brädspelet Klimatspelet Mariestad. Sofia Guldbrand, process- och projektledare, Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle, Lars Vipsjö, lektor i medier, estetik och berättande, Högskolan i Skövde, Helena Torsell, koordinator, Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle, Edvin Skogsholm Sanne, spelutvecklarstudent, Högskolan i Skövde, Charlie Gullström, forsknings- och innovationsstrateg på Sweco och adjungerad professor i cirkulär ekonomi på Chalmers och Maria Gustavsson, samhällsbyggnadsstrateg, Mariestads kommun.

I spelet tar spelarna sig an rollen av en aktör i Mariestad och spelar projektkort för att få staden klimatneutral.

– Klimatspelet ska förhoppningsvis sprida kunskap om hur klimatomställningen kan fungera samt inspirera och väcka nyfikenhet om ämnet. Något som är högaktuellt för Mariestad som står inför sin största stadsomvandling i modern tid, samtidigt som utsläppen av växthusgaser behöver minska, säger Maria Gustavsson, samhällsbyggnadsstrateg vid Mariestads kommun.

Verkliga koncept och idéer

Spelutvecklarstudent Edvin Skogsholm Sanne har tillsammans med sin handledare Lars Vipsjö arbetat med spelet under två år.

– Det har varit väldigt kul att designa, prova och speltesta. Det som varit utmanande har varit att modifiera alla spelkort, så att de har rätt utfall, berättar Edvin Skogsholm Sanne.

Klimatspelet Mariestad visar hur man kan bygga hållbart, men också på många av de utmaningar som kan dyka upp på vägen.

– Spelet har över 100 olika projektkort baserade på verkliga koncept och idéer, säger Lars Vipsjö, lektor på Högskolan i Skövde och projektledare för spelutvecklingen.

Möta unga på deras spelplan

Utöver Högskolan i Skövde och Mariestads kommun har även Sweco och Biosfärsområde Vänerskärgården med Kinnekulle deltagit i arbetet.

– För att locka yngre generationer till hållbara livsstilar gäller det att fånga upp deras drivkrafter, och möta dem på deras spelplan – i bokstavlig bemärkelse. Vi tror absolut att vi kan spela oss till en klimatneutral framtid, säger Charlie Gullström och Elise Grosse, arkitekter på Sweco och initiativtagare till spelidén.

– Vi på Biosområdet har bland annat bidragit genom idéer, invånarinvolvering och testspelningar, säger Sofia Guldbrand, process- och projektledare för Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle.

Elever i grund- och gymnasieskolor

Spelet riktar sig i första hand till Mariestadsborna och då främst till elever i grund- och gymnasieskolor. Ett antal spel kommer att delas ut till skolorna i Mariestad. Det kan också passa för olika föreningar och studiecirklar.

– Självklart kan man även spela hemma med familj och vänner. Spelet går inte att köpa men vi har ett antal för utlåning, berättar Maria Gustavsson.

 

Publicerad: 03 juni 2024 Uppdaterad: 11 juni 2024

Kontakt

SamhällsbyggnadsstrategMaria Gustavsson0501-75 51 39maria.gustavsson@mariestad.se