Orka hela dagen – för en trygg skolavslutning

Den efterlängtade skolavslutningsveckan är här och våra elever har ett välförtjänt sommarlov framför sig. För att skolavslutning och student ska bli ett tryggt, nyktert och positivt minne arbetar Mariestads kommun i nära samverkan med lokal polis, ambulans, NTF Skaraborg och Svenska kyrkan med olika insatser och aktiviteter under veckan. Samverkansarbetet går under namnet “Orka hela dagen”.

Fyra personer i ett mässtält som delar ut kov med bröd vid studentdagen.

Studentfirande 14 juni

Under studentdagen finns vi nära såväl studenterna som utkastarna. Med omtanke om vår unika utkastartradition har vi en särskild utkastarlounge på Karlsholme där våra cyklande frackklädda ungdomar bjudes på vatten, förtäring och glass. Studenterna får förutom våra varmaste lyckönskningar även vatten i samband med att de springer ut. Framåt kvällen flyttas utkastarloungen till Fisketorget, där medarbetare från Mariestads kommun finns långt in på småtimmarna. Hit kan utkastarna komma för en välbehövlig paus och fylla på energidepåerna i form av vatten och mat samt få en möjlighet att möta omsorgsfulla vuxna.

Last Night Party 13 juni

Nytt för i år är “Last Night Party”, som arrangeras efter grundskolornas skolavslutning torsdag kväll. Hit välkomnas elever i årskurs åtta och nio som går på kommunal eller fristående högstadieskola i Mariestad. Detta alkohol- och drogfria event sker i samarbete med restaurang och nattklubb Sand, som slår upp dörrarna till en festlig kväll med DJ och försäljning av läsk och annan alkoholfri dryck. Medarbetare från kultur- och fritid, skola och socialtjänst samt Svenska kyrkan kommer att finnas nära ungdomarna denna kväll, både inne på Sand samt trygghetsvandra runt om i staden. Vid festens slut lotsas ungdomarna till en förbestämd plats där vårdnadshavare kan hämta sin ungdom.

Till dig som vårdnadshavare/vuxen

Vi arbetar för att skolavslutning och student ska bli en fantastisk dag för våra unga, men det är du som vårdnadshavare eller närstående vuxen som är den viktigaste personen för din ungdom. Visa intresse för vad ditt barn planerar att göra under kvällen, ställ frågor och framför allt - var redo att hämta hem ditt barn när denne vill hem. Våga också prata om alkohol och droger. Det är aldrig fånigt att vara omtänksam eller prata om sina känslor med sitt barn. Om du är orolig, berätta varför du är det. Bjud inte på alkohol och köp inte ut. Forskning visar att de ungdomar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer. Firar ni en student hemma och väntar bli gästade av utkastare, bjud på alkoholfritt om du är osäker på utkastarnas ålder så riskerar du inte att bjuda någon minderårig på alkohol. Bjud om möjligt gärna även på något ätbart, så våra utkastare håller energin uppe och orkar hela dagen!

Publicerad: 10 juni 2024 Uppdaterad: 11 juni 2024

Kontakt