100 företagsbesök

Den 14 mars var det åter dags för Mariestads kommun att genomföra 100 företagsbesök på en dag. Det blev en inspirerande dag med mycket bra input från näringslivet. Här har vi sammanställt en del av det som kom fram under besöken.

Företagsbesöksdagen upplevdes som väldigt positiv där kommunen fick bra inspel och synpunkter på Mariestads utveckling. Några exempel på det som diskuterades var verksamhetsmark/lokaler, trafiklösningar, kompetens, centrumhandel, miljö, upphandling, bygglov och miljötillstånd, evenemang och kommunikation.

Enkätfrågor

I samband med besöken fick företagen svara på ett antal enkätfrågor. Frågorna handlade om hur verksamheten ser ut idag, framtidsplaner, hållbarhetsfrågor, kompetensbehov, hur man ser på Mariestads expansion och om det är något kommunen kan stötta med idag.

Positiv anda kring framtiden

Generellt ser företagen positivt på utvecklingen Mariestad står inför. Man ser det som en chans att utveckla sitt företag tillsammans med staden. För företagen specifikt så ser det lite olika ut. Vissa är i, eller står inför större expansioner, andra växer långsammare och några är nöjda med den verksamhet som är.

Utmaningar

Den utmaning som flest företagare lyfter i och med Mariestads expansion är bostadsfrågan. Hinner vi bygga den mängd som behövs är det man undrar. Trafik och infrastruktur, skolan, och vård och omsorg kommer näst efter det. Man har också funderingar över kompetensförsörjning, att Mariestads centrum inte förvanskas och det finns en oro för ökad kriminalitet.

Kompetensförsörjning

Det är fler företag som svarat att de är i behov av att anställa, än de som säger att de inte är i behov. Många företag säger att det är svårt att hitta personal med rätt kompetens och rätt inställning. Några av företagen har egna internutbildningar. Något företag har tagit in utländsk arbetskraft och ett annat lånar av företag inom samma bransch.

Hållbarhetsfrågor

Alla företag som besöktes under dagen jobbar med hållbarhetsfrågor på ett eller annat sätt, från det lilla till det stora. Det kan vara alltifrån stora satsningar som montering av solceller, byte till el- eller hybridfordon och mer energisnåla maskiner eller stora ändringar i tillverkningsprocessen, till bättre avfallshantering, byte till LED-belysning och att tänka klimatsmart i så stor utsträckning som möjligt. De flesta företagen är noga med hur deras leverantörer jobbar med hållbarhet och klimatfrågor. Genomgående är att man försöker ha lokala eller så närbelägna leverantörer som möjligt för att minska transporterna. Ett av företagen jobbar för att vara fossilfria till 2030.

Företagsbesöken är uppskattade hos både oss och företagen. Det är ett bra tillfälle för oss på kommunen att få värdefull input kring vårt arbete och företagen i sin tur får möjlighet att skicka med synpunkter och förslag på förbättringar. Vi känner ett stort engagemang och framåtanda hos näringslivet. Man ser positivt på framtiden och att få vara en del av utvecklingen som vi står inför, säger näringslivschef Peter Jonsson.

Bilder från Företagsbesöksdagen finns på Facebooksidan Näringsliv Mariestad. Klicka på länken längst ner på sidan för att komma direkt dit.

Vill du också ha företagsbesök?

Representanter från kommunen gör regelbundet besök hos Mariestads företag. Vill du också ha besök? Kontakta näringslivsenheten via e-post naringsliv@mariestad.se eller boka en tid via vår e-tjänst. Länk till e-tjänsten finns längst ner på sidan.

Publicerad: 17 juni 2024 Uppdaterad: 17 juni 2024