Färdtjänst och sjukresor

Färdtjänst

Färdtjänst riktar sig till personer, som på grund av ett funktionshinder, som omfattar minst tre månader, har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand eller har svårigheter att resa med allmänna kommunikationer. Färdtjänst är en särskilt anpassad kollektivtrafik för vilken Lagen om färdtjänst gäller.

Dessa områden kan du resa inom

Färdtjänstområdet omfattar kommunerna Essunga, Falköping, Grästorp, Gullspång, Götene, Hjo, Karlsborg, Lidköping, Mariestad, Skara, Skövde, Tibro, Tidaholm, Töreboda, Vara samt i kommuner, som angränsar till dessa: Alingsås, Askersund, Habo, Herrljunga, Kristinehamn, Laxå, Mullsjö, Trollhättan, Ulricehamn, Vänersborg samt Vårgårda.

Kostnad färdtjänst

Du betalar egenavgift enligt särskild färdtjänsttaxa.

Förändring av färdtjänstreglemente

Från den 1 februari 2021 gäller nytt färdtjänstreglemente för kommunerna i Skaraborg. Regionfärdtjänsten försvinner och det nya färdtjänstområdet innefattar nu hela Västra Götalands län samt de angränsande kommunerna Askersund, Habo, Kristinehamn, Laxå och Mullsjö.
Taxa för egenavgiften är förändrad. Vid frågor kontakta färdtjänsthandläggare, se kontakt under Relaterad information här på sidan.

Riksfärdtjänst

Riksfärdtjänst innebär att du kan åka utanför färdtjänstområdet men endast i Sverige. Kraven är de samma och utredning sker på motsvarande sätt som för färdtjänst.

Så ansöker du om färdtjänst och riksfärdtjänst

Du ansöker om färdtjänst eller riksfärdtjänst genom att fylla i blankett "Ansökan om färdtjänst" eller "Ansökan om riksfärdtjänst", som du hittar under länkar här på sidan. Där hittar du även blanketten "Läkarutlåtande till ansökan om färdtjänst". Skicka blanketten till: Färdtjänsthandläggare, Mariestads kommun, Äldre- och omsorgsförvaltningen, Biståndsavdelningen, 542 86 Mariestad. Vill du lämna in blanketten kan du göra det på Biståndsavdelningen, Drottninggatan 1 eller på Stadshuset, Kyrkogatan 2 i Mariestad.

Så beställer du färdtjänst

Du beställer din resa på Beställningscentralen, se telefonnummer under Relaterad information här på sidan.

Sjukresor

För resa till sjukvård och tandvård åker du sjukresa.

Västra Götalandsregionen ansvarar för sjukresor.

Har du kostnader för resor i samband med sjukvård eller tandvård kan du få ersättning från regionen för en del av dina reskostnader.

Ersättningen för sjukresor beräknas alltid efter det färdsätt som är billigast för regionen. Om du har frågor om sjukresor kontaktar du sjukreseenheten i Skaraborg, se kontakt under Relaterad information här på sidan.

Sidan senast uppdaterad: