Mariestads nya hållbara förskola stod klar och invigdes i januari 2022. Här finns åtta avdelningar och kapacitet att möta en del av det framtida behovet av förskoleplatser.
Kronoparkens förskola är den första förskolan i Sverige att kunna vara i princip bortkopplad från det lokala elnätet. Solceller på taket producerar elen till förskolan och överskottet kommer att lagras i form av vätgas som sedan används för drift och uppvärmning under vinterhalvåret.
Kronoparkens förskola ligger i framkant vad gäller energilösningen och det har därmed ställts höga krav på alla inblandade aktörer. Noggranna utredningar med fördjupade riskanalyser har genomförts. Räddningstjänsten Skaraborg har haft ett nära samarbete med Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap under tillståndsprocessen. Säkerhetstänket har varit högt och vi har haft nytta av erfarenheter från vätgastankstationen i Haggården intill E20.
Solcellerna levererar bra med energi till förskolans behov under den ljusa delen av året – upp till 150 kW i effekt. Den energi som inte skolan behöver levererar grön el ut på elnätet.
Projektet med att färdigställa hela processen i energilösningen har dock försenats av olika anledningar som pandemin, svårigheter att få utrustning levererad och så vidare.
Det återstår ännu lite arbete med att trimma in anläggningen för att produktionen ska komma i full drift. Det finns förstås inte mycket solljus kvar att ta vara på till lagring i vätgas inför vintern men anläggningen beräknas vara färdig när solen återvänder igen.
Varför har vi byggt en förskola med denna typ av energilagring?
Investeringen är en del av Mariestads kommuns framtidssatsningar i omställningen till ett fossilfritt och hållbart samhälle. Genom att bygga en klimathållbar förskola bygger vi ett samhälle för våra barns framtid. Det ger också barnen chansen att tidigt förstå vikten av hållbarhet som genomsyrar miljön och pedagogiken på förskolan.
Solceller på förskolans tak ombesörjer större delen av energibehovet och av överskottselen produceras sedan vätgas, som lagras i ett externt gaslager. Där omvandlas vätgasen till elenergi som används för drift och uppvärmning under vinterhalvåret.
Med anledning av att det finns ett tillagningskök i förskolan kan det komma att behövas stöttning av det lokala elnätet vid vissa toppar, men förskolan har möjlighet att drivas off grid, det vill säga vara frånkopplad från elnätet.
Hur fungerar vätgas som energibärare?
Vätgas är en energibärare precis som elektricitet. Det betyder att vätgas inte är någon primär energikälla, men kan användas för att lagra, transportera och tillhandahålla energi. Flexibiliteten är stor eftersom vätgas kan produceras ur alla typer av energikällor. På Kronoparkens förskola används solenergi.
När vätgasens kemiska energi förvandlas till elektricitet och värme är den enda restprodukten vatten, eftersom syre från luften används.